YouGrad | Sportske stipendije
YouGrad | Sportske stipendije
YouGrad | Sportske stipendije
YouGrad | Sportske stipendije

Sportske stipendije

Možeš to i ti.

Sportske stipendije u Americi

Sportske stipendije su veoma popularne za studente koji idu da studiraju u inostranstvu. Za ove stipendije neophodno je da student bude redovan sportista sa dokazima o uspehu u svom sportu.

Postoje dve organizacije koje imaju konkurs prilikom dobijanja sportskih stipendija. Imaju dve organizacije koje uslovljaju stipendije za te iste sportske stipendije:

 • NCAA

 • NAIA

NCAA ili National Collegiate Athletic Association je organizacija koja ima najveći broj fakulteta i stipendija i najveći broj fakultetskih sportskih liga. Ova organizacija je podelila fakultete u četri različite lige.

 • Division I (DI)

 • Division II (DII)

 • Division III (DIII)

 • NJCAA

Da bi student mogao da se takmiči u ovim ligama neophodno je da položi najmanje 16 predmeta tokom srednješkole od kojih četri moraju biti maternji jezik, tri moraju biti matematički premeti, dva moraju biti društvene nauke, dva predmete moraju biti prirodne nauke, jedan dodatan predmet iz maternjeg jezika, matematike ili prirodne nauke i četri dodatnih predmeta iz maternjeg jezika, prirodne nauke, društvene nauke, strani jezik, veronauka ili filozofija. Prosek iz ovih predmeta mora biti najmanje 2,3 od 4,0 što je otprilike 3,3 od 5,0. Ovaj prosek se onda gleda na tabeli od strane NCAA koji određuje rezultat koji je potreban na SAT ili ACT da bi student mogao da se takmičati u ligi i još bitnije, da bi ispunio uslov kako bi trener mogao da mu dodeli sportsku stipendiju.

Američki prosek (od 4) Približan srpski prosek (od 5)
DI
SAT ACT
DII
SAT ACT

3,550+

4,550+

400

9

400

9

3,000

4,000

620

13

520

12

2,500

3,500

820

17

720

15

Ovi rezultati su samo uslov da student može da se takmiči ali ne garantuju da će student dobiti stipendiju. Za stipendiju je već neophodno videti sa savetnikom kakve uslove taj fakultet ima za akademski upis, i da li trener može da nudi punu stipendiju samo na uslovima od strane lige. U većinu slučajava fakultet uslovljava trenera da ne primi sportistu koji ima rezultat ispod 900 bodova na SAT ili 19 na ACT. *ncaa.org/student-athletes/future/test-scores

Division I (DI)

DI je najnaprednija fakultetska sportska liga u SAD. Ova liga je poznata po tome što je najgledanija fakultetska sportska liga na svetu (Poznata je liga za „March Madness“ u košarci i „Final Four“). Ova liga dozvoljava trenerima da nude pune i delimične stipendije. DI ima najveći broj studenta, najveće budžete i takođe ima škole u „Ivy League“ (na primer Harvard, Yale, Princeton, etc.) koje ne nude sportske stipendije jer je njima najbitnije da primaju najjače akademske studente.

Division II (DII)

DII je sledeća liga po takmičarskoj teškoći. Ova liga nudi pune i delimične stipendije. Ove škole imaju manje budžete od DI, kao i manji broj studenta na fakultetu, sa manjim dvoranama, ali lakše dodeljuju stipendije nego DI.

Division III (DIII)

DIII je liga koja ne nudi sportske stipendije uopšte, ali dozvoljavaju studentima na njihovim fakultetima da nastave da igraju i takmiče u svom sportu.

NJCAA

NJCAA je poseban deo NCAA za više škole u SAD-u. Igrač koji želi da se takmići u NCAA kad završi višu školu bi trebao da prvo igra u NJCAA tokom studije u višoj školi. Ova liga ćesto ne deli sportske stipendije ali ima pravo da ih deli ako ima odgvarajući budžet.

NAIA

NAIA ili National Association of Intercollegiate Athletics je druga organizacija koja određuje fakultetske sportske stipendije. Ovo je manja organizacija ali dozvoljava fakultetima u svojoj ligi da dele sportske stipendije. Takmičinje u ovoj ligi je slično po teškoći kao i DIII. Da bi student mogao da se takmiči u NAIA student mora da ispuni 2 od 3 uslova:

 • Imati 16+ na ACT ili 860+ na SAT

 • Imati prosek u srednjoj školi koji je 3,00 ili bolji

 • Imati prosek u top 50% učenika iz srednje škole

Fakulteti su ili članovi NAIAa ili članovi NCAAa.

Za NCAA i NAIA neophodno je da se student registruje u organizaciji da bi dobio odobrenje za takmičenje u ligi. Bez ovog odobrenja trener nije u mogućnost da dodeli sportsku stipendiju.

Godišnje se dodeljuje oko 150.000 sportiskih stipendija koje mogu biti pune ili delimične. Odluku za sportsku stipendiju donosi trener u saglasnosti sa administrativnom kancelarijom fakulteta.

Bitno je da se sport trenira amaterski, ne profesionalno što se dokazuje kroz lige koje odobrava NCAA, NAIA ili NJCAA.

Ove stipendije mogu da važe sve 4 godine ako se zadovoljavaju sledeći uslovi:

 • Održati minimalan prosek koji propisuje odabrani koledž

 • Aktivno bavljenje sportom

Za ove stipendije student mora da ispuni akademske (srednjoškolski premeti) i ispitske (SAT ili ACT) uslove i da bude poželjan igrač treneru. Svaki sport i svaka liga ima uslove koje sportista iz tog sporta mora da dokaže da bi bio dobar potencijalan kandidat da bi trener njemu ili njoj dao neku stipendiju.

„baseball“ ili bejzbol (muško)

Na američkim fakultetima ima oko 1.600 muških ekipa za bejzboj sa oko 50.000 igrača.

NCAA DI ima oko 300 škola sa bejzbol ekipama. Po regulaciji od strane NCAA svaki trener ima pravo na 11,7 stipendija koje se dele među igračima. Ako trener dodeli stipendiju mora minimalno da ispunajva 25% školarine i može da se deli sa maksimalno 27 igrača.

NCAA DII ima oko 274 bejzbol ekipa. Trener u DII bejzbol ima pravo na 9 stipendija koje može da dodeli kako god želi.

NCAA DIII ima oko 374 škola, ali nije u mogućnosti da nudi bejzbol stipendije.

NJCAA ima oko 512 škola sa bejzbol ekipama. Svaki trener ima pravo da dodeli 24 stipendija ako im školski budžet dozvoljava.

NAIA ima oko 184 bejzbol programa. Trener u NAIA ima pravo na 12 stipendija koje može da dodeli kako god želi.

„basketball“ ili košarka (muško i žensko)

Na američkim fakuletima ima oko 1.800 muških i 1.800 ženskih košarkaških ekipa.

NCAA DI ima oko 344 muških ekipa sa po 13 stipendija dozvoljenih od strane NCAA. Da bi trener razmatrao košarkaša za „point guard“ ili plejmejker on mora biti 6'1'' (1.85m) ili viši. Da bi trener razmatrao igrača za „shooting guard“ ili bek on mora biti 6'3'' (1.9m) ili viši. Da bi trener razmatrao igrača za „small forward“ ili krilo on mora biti 6'5'' (1,95m) ili viši. Da bi trener razmatrao igrača za „power forward“ ili krilni centar on mora biti 6'7'' (2m) ili viši. Da bi trener razmatrao igrača za „center“ ili centar on mora biti 6'9'' (2,06m) ili viši.

NCAA DI ima oko 335 ženskih ekipa sa po 15 stipendija dozvoljenih od strane NCAA-a. Da bi trener razmatrao košarkašicu za „point guard“ ili plejmejker ona mora biti 5'8'' (1,73m) ili viša. Da bi trener razmatrao igračicu za „shooting guard“ ili bek on mora biti 5'10'' (1,78m) ili viša. Da bi trener razmatrao igračicu za „small forward“ ili krilo on amora biti 5'11'' (1,8m) ili viša. Da bi trener razmatrao igračicu za „power forward“ li krilni centar ona mora biti 6'0'' (1,83m) ili viša. Da bi trener razmatrao igračicu za „center“ ili centar ona mora biti 6'2'' (1,88m) ili viša.

NCAA DII ima oko 282 muških košarkaških ekipa. Svaki trener ima pravo da podeli do 10 stipendija. Da bi trener razmatrao košarkaša za „point guard“ ili plejmejker on mora biti 6'0'' (1,83m) ili viši. Da bi trener razmatrao igrača za „shooting guard“ ili bek on mora biti 6'2'' (1,88m) ili viši. Da bi trener razmatrao igrača za „small foward“ ili krilo on mora biti 6'4'' (1,93m) ili viši. Da bi trener razmatrao igrača za „power forward“ ili krilni centar on mora biti 6'6'' (1,98m) ili viši. Da bi trener razmatrao igrača za „center“ ili centar on mora biti 6'8'' (2,03m) ili viši.

NCAA DII ima oko 298 ženskih ekipa sa po 10 stipendija dozvoljenih od strane NCAA. Da bi trener razmatrao košarkašicu za „point guard“ ili plejmejker ona mora biti 5'6'' (1,68m) ili viša. Da bi trener razmatrao igračicu za „shooting guard“ ili bek ona mora biti 5'8'' (1,73m) ili viša. Da bi trener razmatrao igračicu za „small forward“ ili krilo onamora biti 5'10'' (1,78m) ili viša. Da bi trener razmatrao igračicu za „power forward“ ili krilni centar ona mora biti 5'11'' (1,8m) ili viša. Da bi trener razmatrao igračicu za „center“ ili centar ona mroa biti 6'0'' (1,83m) ili viša.

NCAA DIII ima oko 403 muških košarkaških ekipa, ali nisu u mogućnosti da nude sportsku stipendiju.

NCAA DIII ima oko 426 ženskih košarkaških ekipa, ali nisu u mogućnosti da nude sportsku stipendiju.

NJCAA ima oko 560 muških ekipa za košarku. Svaki trener ima pravo da dodeli 15 stipendija ako školski budžet dozvoljava.

NJCAA Ima oko 519 ženskih ekipa za košarku. Svaki trener ima pravo da dodeli 15 stipendija ako školski budžet dozvoljava.

NAIA ima oko 255 muških ekipa sa po 17 stipendija na raspologanju trenera od strane lige. Da bi trener razmatrao košarkaša za „point guard“ ili plejmejker on mora biti 5’10“ (1.78m) ili viši. Da bi trener razmatrao igrača za „shooting guard“ ili bek on mora biti 6’0“ (1.83m) ili viši. Da bi trener razmatrao igrača za „small forward“ ili krilo on mora biti 6’3“ (1.9m) ili viši. Da bi trener razmatrao igrača za „power forward“ ili krilni centar on mora biti 6’5“ (1.95m) ili viši. Da bi trener razmatrao igrača za „center“ ili centar on mora biti 6’7“ (2m) ili viši.

NAIA ima oko 256 ženskih ekipa sa po 11 stipendija. Da bi trener razmatrao igračicu za „point guard“ ili plejmejker ona mora biti 5’5“ (1.65m) ili viša. Da bi trener razmatrao igračicu za „shooting guard“ ili bek on a mora biti 5’6“ (1.68m) ili viša. Da bi trener razmatrao igračicu za „small forward“ ili krilo ona mora biti 5’8“ (1.73m) ili viša. Da bi trener razmatrao igračicu za „power forward“ ili krilni centar ona mora biti 5’9“ (1.75m) ili viša. Da bi trener razmatrao igračicu za „center“ ili centar ona mora biti 5’11“ (1.8m) ili viša.

„bowling“ ili kuglanje (žensko)

Na američkim fakultetima ima oko 72 ženske ekipe za kuglanje.

NCAA DI ima 31 ekipu za kuglanje. Svaki trener ima pravo da raspodeli 5 stipendija u ženskoj ekipi.

NCAA DII ima 17 ekipa za kuglanje. Svaki trener ima pravo da podeli 5 stipendija u ženskoj ekipi.

NCAA DIII ima 7 ekipa za kuglanje, ali ne nude stipendije.

NJCAA ima 17 ekipa za kuglanje , ali ne nude sportske stipendije.

NAIA trenutno nema kuglanje.

„cross-country“ ili kros (muško i žensko)

Za razliku od većine sportskih stipendija oni koji žele stipendiju iz „cross country“ ili krosa, bitno je da imaju dobro vreme na takmičenju za 5k i 10k. Ima oko 1.300 muških ekipa za kros i ima oko 1.400 zenskih ekipa za kros.

NCAA DI ima otprilike 305 muških ekipa. Trener ima pravo da podeli 12.6 stipendija muškoj ekipi. Takođe trener traži da „runner“ ili trkač ima rezultate ispod 16 minuta i 10 sekundi za 5k ili da ima rezultate ispod 34 minuta i 45 sekundi za 10k.

NCAA DI ima otprilike 333 ženskih ekipa. Trener ima pravo da podeli 18 stipendija ženskoj ekipi . Takođe trener traži da „runner“ ili trkač ima rezultate ispod 20 minuta i 15 sekundi za 5k ili da ima rezultate ispod 37 minuta i 45 sekundi za 10k.

NCAA DII ima oko 231 muških ekipa. Trener ima pravo da podeli 12.6 stipendija muškoj ekipi. Takođe trener traži da „runner“ ili trkač ima rezultate ispod 17 minuta i 20 sekundi za 5k ili da ima rezultate ispod 39 minuta i 45 sekundi za 10k.

NCAA DII ima oko 260 ženskih ekipa. Trener ima pravo da podeli 12.6 stipendija ženskoj ekipi . Takođe trener traži da „runner“ ili trkač ima rezultate ispod 21 minuta i 45 sekundi za 5k ili da ima rezultate ispod 41 minuta i 45 sekundi za 10k.

NCAA DIII ima oko 369 muških ekipa, ali ne nude sportske stipendije.

NCAA DIII ima oko 394 ženskih ekipa, ali ne nudi sportske stipendije.

NJCAA ima oko 176 muških ekipa. Trener ima pravo da podeli 30 sportske stipendije ako budžet dozvoljava.

NJCAA ima oko 187 ženskih ekipa. Trener ima pravo da podeli 30 sportskih stipendija ako budžet dozvoljava.

NAIA ima oko 203 muških ekipa. Trener ima pravo da podeli 5 stipendija muškoj ekipi. Takođe trener traži da „runner“ ili trkač ima rezultate ispod 17 minuta i 45 sekundi za 5k ili da ima rezultate ispod 39 minuta i 45 sekundi za 10k.

NAIA ima oko 212 ženskih ekipa. Trener ima pravo da podeli 5 stipendija ženskoj ekipi. Takođe trener traži da „runner“ ili trkač ima rezultate ispod 22 minuta i 45 sekundi za 5k ili da ima rezultate ispod 45 minuta i 45 sekundi za 10k.

„fencing“ ili mačevanje (muško i žensko)

Oko 50 fakulteta u Americi imaju mačevanje. Za ovaj sport trener voli da vidi tehniku kako bi odredio stipendiju. Neophodno je imati snimak sa takmičenja. NCAA DI i NCAA DII imaju pravo da nude stipendije. NCAA DIII ne može da nudi stipendiju. NCAA i NAIA nemaju mačevanje.

„field hockey“ ili hokej na travi (žensko)

Oko 277 fakulteta ima hokej na travi. Ovo je ženski sport gde trener voli da vidi ekipske rezultate i komentare od trenera.

NCAA DI ima 79 fakulteta za hokej na travi. Trener ima pravo da podeli 12 stipendija.

NCAA DII ima oko 33 fakulteta. Trenera ima pravo da podeli 6.3 stipendije.

NCAA DIII ima oko 165 fakulteta, ali ne nude stipendije.

NJCAA i NAIA ne nude hokej na travi.

„football“ ili američki fudbal (muško)

Američki fudbal ima oko 850 ekipa sa više od 80.000 igrača. Ovo je sport sa najveći brojem stipendija. Sportisti moraju da imaju dosta iskustva i rezultata sa utakmica.

NCAA DI ima 248 fakulteta koji su podeljeni u dve grupe: FBS (Football Bowl Series) i FCS (Football Championshi Sries). FBS ekipe imaju pravo da podele 85 stipendija dok FCS ima samo 63 stipendije.

NCAA DII je zastupljen na 170 fakulteta. Trener ima pravo da podeli 36 stipendija.

NCAA DIII ima 244 fakulteta, ali trener nema pravo da podeli stipendiju.

CJCAA i CCCAA imaju 137 fakulteta i oni imaju pravo da nude 85 stipendije ako školski budžet dozvoljava.

NAIA ima 85 fakulteta. Trener ima pravo da podeli 24 stipendije.

„golf“ (muško i žensko)

Oko 1200 fakulteta ima mušku ekipu za golf i 775 žensku ekipu. Treneri uobičajno traže igrače na takmičanjima, traže dobre rezultate i tehniku.

NCAA DI ima oko 284 muških ekipa za golf. Treneri imaju pravo da podele 4.5 stipendije među igračima.

NCAA DI ima oko 238 ženskih ekipa za golf. Treneri imaju pravo da podele 6 stipendija među igračicama.

NCAA DII ima oko 200 muških ekipa za golf. Treneri imaju pravo da podele 3.6 stipendija među igračima.

NCAA DII ima oko 135 ženskih ekipa za golf. Treneri imaju pravo da podele 5.4 stipendija među igračicama.

NCAA DIII ima oko 277 muških ekipa za golf ali one ne nude stipendije.

NCAA DIII ima oko 166 ženskih ekipa za golf ali oni ne nude stipendije.

NJCAA Ima 241 muških ekipa za golf. Trener ima pravo da podeli 8 stipendija ako budžet dozvoljava.

NJCAA ima 113 ženskih ekipa za golf. Trener ima pravo da podeli stipendija ako budžet dozvoljava.

NAIA ima 175 muških ekipa. Trener ima pravo da podele 5 stipendija.

NAIA ima 123 ženskih ekipe i trener ima pravo da podeli 5 stipendija.

„gymnastics“ ili gimnastika (muško i žensko)

Veoma mali broj fakulteta ima gimnastiku. Bitno je da gimnastičar ima iskustvo u više disiplina jer ima samo oko 100 fakulteta sa gimnastikom.

NCAA DI ima 15 fakulteta sa muškom ekipom, a trener može da podeli do 6.3 stipendije.

NCAA DI ima 62 fakulteta sa ženskom ekipom, a trener može da podeli do 12 stipendija.

NCAA DII ima 7 ženskih ekipa sa 6 dostupnih stipendija.

NCAA DIII ima 13 ženskih ekipa, ali ne nude sportske stipendije.

„ice hockey“ ili hokej na ledu (muško i žensko)

Ima oko 136 muških ekipa i 141 ženskih ekipa. Treneri vole da vide rezultate sa takmičenje pre nego što dodele stipendije.

NCAA DI ima 60 muških ekipa, a trener ima pravo da podeli 18 stipendija. Generalno trener traži da je igrač visok između 5’10“ i 6’6“ (1.78m i 2m) i težak između 170 i 225lbs (79kg i 102kg).

NCAA DI ima 35 ženskih ekipa, a trener ima pravo da podeli 18 stipendija. Generalno trener traži da je igračica 5’4“ (1.63m) ili viša i 120lbs (54kg) ili teža.

NCAA DII nema ni muške ni ženske ekipe za hokej na ledu.

NCAA DIII ima 83 muških ekipa, ali nema sportske stipendije.

NCAA DIII ima 61 žensku ekipu, ali nema sportske stipendije.

NJCAA i NAIA nemaju hokej ekipe. Dok za hokej postoj jedna dodatna liga ACHA. U toj ligi postoje dodatne kontrole za NCAA u oblast hokej-a.

„lacrosse“ ili lakros (muško i žensko)

Postoje negde oko 442 muških ekipa i 507 ženskih ekipa za lakros.

NCAA DI ima oko 71 mušku ekipu za lakros. Treneri imaju pravo da podele 12.6 stipendija među igračima.

NCAA DI ima oko 115 ženskih ekipa za lakros. Treneri imaju pravo da podele 12 stipendija među igračicama.

NCAA DII ima oko 73 muških ekipa za lakros. Treneri imaju pravo da podele 10.8 stipendija među igračima.

NCAA DII ima oko 109 ženskih ekipa za lakros. Treneri imaju pravo da podele 9.9 stipendija među igračicama.

NCAA DIII ima oko 240 muških ekipa za lakros, ali ne nude stipendije.

NCAA DIII ima oko 285 ženskih ekipa za lakros, ali ne nude stipendije.

NJCAA ima 30 muških ekipa za lakros. Trener ima pravo da podeli 20 stipendija ako budžet to dozvoljava.

NJCAA ima 18 ženskih ekipa za lakros. Trener ima pravo da podeli 20 stipendija ako budžet to dozvoljava.

NAIA ima 28 muških ekipa. Trener ima pravo da podeli 5 stipendija.

NAIA ima 30 ženskih ekipa i trener ima pravo da podeli 5 stipendija.

„rifle“ ili streljarstvo (muško i žensko)

Postoji negde oko 31 ekipa za streljarštvo. Ovde je specifično da jedna ekipa ima i muške i ženske sportiste. Takođe ovo je sport koji nije finansiran od škole i lige u standardnom smislu nego od „National Rifle Association (NRA)“ pa zato ne prati standardan proces stipendiranja.

NCAA DI ima oko 23 ekipe.

NCAA DII možda ima 2 ekipe.

NCAA DIII možda ima 3 ekipe.

NJCAA možda ima 3 ekipe.

NAIA nema ekipe.

„rowing“ ili veslanje (muško i žensko)

Veslanje je poseban sport koji ima ekipe na 152 fakulteta u Americi. Ovaj sport je baš specifičan jer nije dostupan na velikom broju fakulteta.

NCAA DI ima 35 muških ekipa.

NCAA DI ima 88 ženskih ekipa i ima pravo da dodeli 20 stipendija.

NCAA DII ima 6 muških ekipa.

NCAA DII ima 16 ženskih ekipa i ima pravo da dodeli 20 stipendija.

NCAA DIII ima 27 muških ekipa.

NCAA DIII ima 41 žensku ekipu.

NAIA ima 2 muške i 2 ženske ekipe.

„skiing“ ili skijanje (muško i žensko)

Postoji mali broj stipendija za skijaše. Dosta trener traže da vide da je student bio na ski kampu gde su naučili tehniku za razne terene. Da li znaš kako da okreneš telo, da rejaguješ na različit sneg, da skijaš niz strmu planinu?

NCAA DI ima 6.3 muških stipendija.

NCAA DI ima 7 ženskih stipendija.

NCAA DII ima 6.3 muških stipendija.

NCAA DII ima 7 ženskih stipendija.

„soccer“ ili fudbal (muško i žensko)

Za muški i ženski fudbal traži se iskustvo i uspeh. Takođe treneri gledaju da studenti imaju prosek 3.0 (po američkom sistemu), što je približno 4.0 (po srpskom sistemu). Dodatno treneri žele da vide da je student imao minimum 1000 na SAT ili 24 na ACT.

Treneri vole da nagrađuju najbolje igrače u ekipi sa stipendijama sa obzirom da imaju limitiran broj stipendija.

Trener ne mora svima da da celu stipendiju, nego ima pravo da jednu celu stipendiju podeli između većeg broja studenata.

NCAA DI ima oko 204 muških ekipa za fudbal. Treneri imaju pravo da podele 9.9 stipendija među igračima.

NCAA DI ima oko 314 ženskih ekipa za fudbal. Treneri imaju pravo da podele 14 stipendija među igračicama.

NCAA DII ima oko 172 muških ekipa za fudbal. Treneri imaju pravo da podele 9 stipendija među igračima.

NCAA DII ima oko 223 ženskih ekipa za fudbal. Treneri imaju pravo da podele 9.9 stipendija među igračicama.

NCAA DIII ima oko 394 muških ekipa za fudbal, ali ne nude stipendije.

NCAA DIII ima oko 409 ženskih ekipa za fudbal, ali ne nude stipendije.

NJCAA ima 291 mušku ekipu za fudbal. Trener ima pravo da podeli 18 stipendija ako budžet to dozvoljava.

NJCAA ima 271 žensku ekipu za fudbal. Trener ima pravo da podeli 18 stipendija ako budžet to dozvoljava.

NAIA ima 216 muških ekipa. Trener ima pravo da podeli 12 stipendija.

NAIA ima 221 žensku ekipu i trener ima pravo da podeli 12 stipendija.

„softball“ ili ženski bejzbol (žensko)

Treneri najčešče traže bacača. Ako ima dobrog bacača onda gleda da ispuni ostale igrače na ekipi.

NCAA DI ima oko 295 ekipa za ženski bejzbol. Trener ima pravo da podeli 12 stipendija.

NCAA DII ima oko 290 ekipa za ženski bejzbol. Trener ima pravo da podeli 7.2 stipendija.

NCAA DIII ima oko 427 ekipa za ženski bejzbol, ali ne nude stipendije.

NJCAA ima 491 ekipu za ženski bejzbol. Trener ima pravo da podeli 24 stipendije ako budžet to dozvoljava.

NAIA ima oko 191 ekipu za ženski bejzbol. Trener ima pravo da podeli 10 stipendija.

„swimming“ ili plivanje (muško i žensko)

Najbitnije je da imaš dobre rezultate sa takmičenje. Trener obraća pažnju na rezultate u raznim plivačkim disciplinama. Uobičajno traže sledeće rezultate u jednoj od disciplina:

Muški NCAA DI NCAA DII NCAA DIII/ NAIA Ženski NCAA DI NCAA DII NCAA DIII/ NAIA

50 Slobodno

< 22,0

< 23,5

< 24,0

50 Slobodno

< 25,0

< 26,5

< 28,0

500 Slobodno

< 4:45

< 5:00

< 5:05

500 Slobodno

< 5:06

< 5:18

< 5:32

100 Leđno

< 55,0

< 57,0

< 59,0

100 Leđno

< 1:00

< 1:02

< 1:06

100 Prsno

< 1:01

< 1:04

< 1:06

100 Prsno

< 1:12

< 1:15

< 1:17

100 Delfin

< 54,0

< 57,0

< 59,0

100 Delfin

< 59,0

< 1:02

< 1:07

200 Mešovito

< 2:01

< 2:05

< 2:08

200 Mešovito

< 2:10

< 2:16

< 2:24

Treneri vole da nagrađuju najbolje igrače u ekipi sa stipendijama sa obzirom da imaju limitiran broj stipendija. Trener ne mora svima da da celu stipendiju, nego ima pravo da jednu celu stipendiju podeli između većeg broja studenata.

NCAA DI ima oko 136 muških plivačkih ekipa. Treneri imaju pravo da podele 9.9 stipendija među igračima.

NCAA DI ima oko 199 ženskih plivačkih ekipa. Treneri imaju pravo da podele 14 stipendija među igračicama.

NCAA DII ima oko 77 muških plivačkih ekipa. Treneri imaju pravo da podele 8.1 stipendiju među igračima.

NCAA DII ima oko 106 ženskih plivačkih ekipa. Treneri imaju pravo da podele 8.1 stipendiju među igračicama.

NCAA DIII ima oko 227 muških plivačkih ekipa, ali ne nude sportske stipendije.

NCAA DIII ima oko 259 ženskih plivačkih ekipa, ali ne nude sportske stipendije.

NJCAA ima 60 muških plivačkih ekipa. Trener ima pravo da podeli 15 stipendija ako budžet to dozvoljava.

NJCAA ima 65 ženskih plivačkih ekipa. Trener ima pravo da podeli 15 stipendija ako budžet to dozvoljava.

NAIA ima 31 mušku ekipu. Trener ima pravo da podeli 8 stipendija.

NAIA ima 36 ženskih ekipa i trener ima pravo da podeli 8 stipendija.

„tennis“ ili tenis (muško i žensko)

Tenis je sport na fakultetima koji je poznat po tome što većinu stipendija se dodeljuje međunarodnim sportistima umesto Amerikancima. Trener traži da teniser ili teniserka imaju rezultate sa takmičenja i da se redovno takmiče. Ovde je pogotovo bitno da se sportista je u svojoj teniskoj karijeri takmičio sa nekim ko je već upisao neki fakultet u Americi.

Na fakultetima u Americi, tenis je timski sport i svaki trener za tenis ima drugačiju prednost za igrače sa kojima želi da napravi tim. Čak se očekuje da će igrači na vrhunskim fakultetima imati međunardno i nacionalno iskustvo. Postoji hiljadu mogućnosti, zato moraš da odvojiš vreme da istražiš različite fakultete i proučiš tenisere u ekipi.

Na fakultetu se tenis igra kao timski sport, ekipa treba napreduje u fakultetskoj ligi, svi igrači doprinose bodovima da bi se ekipa plasirala na turnir na kraju sezone.

NCAA DI ima oko 263 muških teniskih ekipa. Treneri imaju pravo da podele 4.5 stipendije među igračima. Generalno trener gleda da je igrač u Top 200 ITF Rang listi da bi dobio stipendiju.

NCAA DI ima oko 320 ženskih teniskih ekipa. Treneri imaju pravo da podele 8 stipendija među igračicama. Generalno trener traži da je igračica u Top 300 ITF Rang listi da bi dobila stipendiju.

NCAA DII ima oko 161 mušku tenisku ekipu. Treneri imaju pravo da podele 4.5 stipendije među igračima.

NCAA DII ima oko 212 ženskih teniskih ekipa. Treneri imaju pravo da podele 6 stipendija među igračicama.

NCAA DIII ima oko 314 muških teniskih ekipa, ali ne nude sportske stipendije.

NCAA DIII ima oko 361 ženskih teniskih ekipa, ali ne nude sportske stipendije.

NJCAA ima 120 muških teniskih ekipa. Trener ima pravo da podeli 9 stipendija, ako budžet to dozvoljava.

NJCAA ima 141 žensku tenisku ekipa. Trener ima pravo da podeli 9 stipendija, ako budžet to dozvoljava.

NAIA ima 92 muške ekipe. Trener ima pravo da podeli 5 stipendija.

NAIA ima 110 ženskih ekipa i trener ima pravo da podeli 5 stipendija.

„track & field“ ili athletika (muško i žensko)

Za razliku od drugih sportova na fakultetima, treneri ne gledaju isključivo snimke, već gledaju i dostignute rezultate na takmičenjima. Najbolja stvar koju možete učiniti je da kontaktirate osoblje trenera i pitate ih šta je potrebno da se ispuni uslov da bi ti dodelili mesto na ekipi i da proverite da li im treba takmičar u vašoj disciplini.

Postoj više od 1000 fakulteta sa programom za atletiku. Za muške ekipe u NCAA DI i DII ima 12.6 stipendija dok za NAIA ima 12 stipendija. Za ženske ekipe u NCAA DI postoj 18, a za DII postoj 12.6 stipendija. NAIA ima 12 stipendija za žensku atletiku. Većina atletskih stipendija nisu pune, ali to ne znači da je nemoguće naći program koji može da ponudi takozvani „full-ride“.

„volleyball“ ili odbojka (muško i žensko)

Odbojka se deli u dve grupe: odbojka u hali i odbojka na pesku. Odbojkaški treneri gledaju da im igrač ispuni ono što im fali i da je odbojkaš ili odbojkašica dobra sa komunikacijom na terenu.

NCAA DI ima oko 21 mušku odbojkašu ekipu i trener ima pravo da dodeli 4.5 stipendije.

NCAA DI ima oko 330 ženskih odbojkaških ekipa i trener ima pravo da dodeli 12 stipendija.

NCAA DII ima oko 23 muških odbojkaških ekipa i trener ima pravo da dodeli 4.5 stipendije.

NCAA DII ima oko 300 ženskih odbojkaških ekipa i trener ima pravo da dodeli 8 stipendija.

NCAA DIII ima oko 83 muških odbojkaških ekipa, ali trener nema pravo da dodeli sportsku stipendiju.

NCAA DIII ima oko 434 ženskih odbojkaških ekipa, ali trener nema pravo da dodeli sportsku stipendiju.

NAIA ima 32 muške odbojkaške ekipe.

NAIA ima 219 ženskih odbojkaških ekipa. Trener ima pravo da podeli 8 sportskih stipendija.

NJCAA ima oko 15 muških odbojkaških ekipa.

NJCAA ima oko 33 ženskih odbojkaških ekipa.

„water polo“ ili vaterpolo (muško i žensko)

Veoma mali broj vaterpolista uspeju da dobiju stipendiju na fakultetu. Međutim, ako imaš dobre rezultate i dobre snimke trener može da prepozna tvoje kvalitete i da ti ponudi jedanu od tih malobrojnih stipendija.

Generalno, fakulteti koji nude vaterpolo imaju teške uslove za upis, pa zato i treneri zahtevaju bolje rezultate na prijemnim ispitima nego treneri drugih sportova. U NCAA DI i NCAA DII trener muške vaterpolo ekipe samo ima pravo da dodeli 4,5 stipendije u ekipi. Dok u NCAA DI i NCAA DII trener ženske vaterpolo ekipe ima pravo da dodeli 8 stipendija.

„wrestling“ ili rvanje (muško)

Ima veoma mali broj fakultetskih programa u Amerci koji nude rvanje. Pošto je mala zastupljenost ovog sporta u ponudi je mali broj stipendija. Za rvanje je veoma bitno da kontaktiraš trenera i pošalješ snimak performanse svog rvanja kako bi mogao odrediti da li da ti ponudi jedanu od stipendija.

NCAA DI ima oko 73 rvačke ekipe i trener ima pravo da podeli 9.9 stipendija.

NCAA DII ima oko 52 rvačke ekipe i trener ima pravo da podeli 9 stipendija.

NCAA DIII ima oko 87 rvačkih ekipa, ali trener nema pravo da podeli stipendiju.

NJCAA ima oko 61 rvačku ekipu i trener ima pravo da podeli do 16 stipendija.

NAIA ima oko 31 rvačku ekipu. Trener može da podeli do 8 stipendija po ekipi.