Savetovanje | YouGrad
Savetovanje | YouGrad
Savetovanje | YouGrad
Savetovanje | YouGrad

Savetovanje | YouGrad

Stručna pomoć prilikom izbora fakulteta i slanja aplikacija.

Šta je „savetnik“?

Savetnik je osoba koja te vodi kroz kompletnu proceduru za upis na studije u inostranstvu. Ta osoba je u potpunosti upoznata sa uslovima i procesom za upis na fakultet.

Da bi osoba dala stručnu podršku za upis na fakultet u inostranstvu, neophodno je imati licencu poput Međunarodne organizacije za upis na fakultet ili licencu Nacionalne Asocijacije za upis na fakultet. Ove organizacije pomažu savetniku da bude upoznat sa uslovima za upis i njihove eventualne promene. Takođe daju savetniku kontakte na svakom univerzitetu da pomognu klijentima sa nalaženjem pravog fakulteta, smera i stipendije, kao i celog pratećeg procesa.

20. maja 2021. citirani smo u časopisu U.S. News & World Report.

Razlika između savetnika i agenta

Savetnik je zaposlen od strane studenta da mu pomogne da nađe najbolji fakultet i program. Dok agent je angažovan od strane fakulteta da reklamira taj fakultet i često naplaćuje fakultetu procenat školarine (proviziju) po poslatom đaku.

Direktor i vlasnik škole „YouGrad“ je član Higher Education Consultants Association (HECA), National Association of College Admissions Counseling (NACAC) i International Association of College Admissions Counseling (IACAC). Škola „YouGrad“ nije agent, odnosno prati principe ovih organizacija - koji su izričito protiv prakse naplaćivanje fakulteta za upisanog studenta.

Posvećeni smo svakom studentu, da zajedno pronađemo fakultet i program koji baš tom studentu odgovara.

Potraga za univerzitetom

Potraga za pravim univerzitetom je igra u kojoj najbolji par pobeđuje. Svaki student ima svoje interese i želje, univerziteti imaju programe da zadovolje te potrebe. Ako sve bude išlo po planu, naćićeš pravi univerzitet i živećeš srećno do kraja života – ili bar četiri godine. Trebalo bi da je sve jako jednostavno – ali jako često, nije.

Srednjoškolski savetnici često žele studentima sve najbolje, ali ponekad su izloženi drugim faktorima kao što je uticaj direktora škole koji ih navodi da savetuju studente da se upišu na najprestižnije škole iako to možda nije najbolja opcija. Agenti će pokušati da te navedu na univerzitete sa kojima imaju ugovor, za tvoj upis će dobiti proviziju. Tvoji prijatelji neće biti stidljivi sa savetima na koji univerzitet da se upišeš, ali njihovo znanje je ograničeno bar na one univerzitete o kojima svi pričaju. Nacionalne publikacije zarađuju milione igrajući se javnom fascinacijom rangiranja univerziteta, ali sa pažljivom proverom kriterijuma videćeš da nema puno razlike.

Pre nego što se nađeš u poziciji da ti je glava u veš mašini oko biranja univerziteta, napravi korak nazad. Ovo je tvoj život i tvoj život na univerzitetu.

 • Šta tražiš kod univerziteta?

Dobro razmisli i nemoj odmah davati odgovor. Pre nego što predaš sebe i svoju sudbinu na milost univerzitetskom prijemnom službeniku, razmisli objektivno i iskreno šta su tvoje potrebe, dopadanja, prednosti i mane.

 • Šta ti možeš da ponudiš univerzitetu?

 • Šta univerzitet može da uradi za tebe?

Ti najbolje možeš da proceniš koji univerzitet odgovara tvojoj ličnosti i akademskom uspehu.

Životne promene često zahtevaju više energije i fokusa. Potraga za pravim univerzitetom nije izuzetak. Po prvi put ćeš razmišljati o životu van kuće koji može krenuti bilo kojim putem koji izabereš. Maštanje o fakultetima i karijerama će se poigravati sa tvojom glavom dok ti budeš gledao različite univerzitete, svaki od njih sa više milionskim budžetima za akademske sredstva; teško je zamisliti bolje istraživanje i poređenje nego potragu za pravim univerzitetom.

Glavni uticaj će se meriti po tome šta saznaš o sebi. Zainteresovan novim svetom učenja i testiranja od strane univerziteta, bićeš guran do novih granica da pokažeš svoje uspehe, definišeš svoje interese i napraviš plan za budućnost. Tvoji roditelji će sa zadivljenosti gledati kako se od nekadašnjeg tinejdžera rodila odrasla osoba tokom potrage za univerzitetom. Budi spreman kada dođe tvoje vreme.

Napravi svoj kriterijum

 • U čemu si dobar?

 • Da li imaš listu veština ili interesovanja koje bi želeo da dublje istražiš?

 • Kakav karakter škole tražiš? Mainstream? Konzervativan? Neobičan?

 • Šta je sa vannastavnim aktivnostima? Ako si dobar u jahanju konja, možda ćeš uključiti jahački program u svoj kriterijum.

Glavni problem neće biti o kvalitetima koje treba tražiti – verovatno ih možeš nabrojati mnogo – već se treba fokusirati na kriterijume koji će igrati glavnu ulogu u tvojoj potrazi za pravim univerzitetom. Ozbiljni studenti treba da misle o intelektualnoj atmosferi u kojoj žele da se nalaze.

Na nekim fakultetima, studenti redovno ostaju budni do ranih jutarnjih časova pričajući o temama kao što su vrednost dekonstruisanja književnih tekstova ili odlike slobodne trgovine. Ovakvi studenti se smatraju za štrebere i čudake na manje kosmopolitskim kampusima.

Sportisti bi trebalo da razmisle da li stvarno žele da se bave sportom tokom univerzitetskog života, ako se odluče da to žele onda treba razmišljati o sportski stipendijama ili da igraju za manje zahtevnu treću diviziju („Division III“). Bilo kako, biti deo sportskog tima na univerzitetu zahteva velika odricanja.

Studenti sa čvrstim karijernim planom će tražiti predmete koji se poklapaju sa njihovim potrebama. Ako želiš da studiraš vazduhoplovni inženjering, tvoja potraga će biti ograničena na škole koje imaju taj program. Pored specijalizovanih oblasti kao što je ova, mnogi studenti precene važnost pravca studija pri odabiru univerziteta. Ako si zainteresovani za umetničko polje studija, tvoja očekivana oblast studija će imati manje uticaja na izbor univerziteta. Glavna svrha univerziteta je da razvije interesovanja i postavi ciljeve. Mnogi studenti menjaju svoje namere dva do tri puta pre diplomiranja u zavisnosti od toga šta studiraju, i kada stupe u radni svet, mogu da završe na poslovi koji imaju malo povezanosti sa onome što su studirali. Čak i oni sa čvrstim karijernim planom možda neće naći dovoljno specijalizacije na osnovnim studijama. Ako želiš da budeš advokat, nemoj se brinuti ako ne nađeš predavanja koja su označena kao „prelaw“. Prati svoja interesovanja, pohađaj najbolje liberal arts škole, i posle upiši pravne studije.

Svakako, nije loša ideja da pogledaš druge departmane na univerzitetu. Ponekad će te tvoj izbor studija pomoći pri početnom pravcu potrage za univerzitetom. Ako si zainteresovan za politiku, logično je da ćeš tražiti školu u blizini Vašington, D.C. Ako si zainteresovani za relativno specijalizovanu oblast, na primer okeanografiju, budi siguran da nađeš univerzitet koji odgovara tebi i koji ima okeanografiju.

U većini slučajeva, glasine o najboljim departmanima u različitim profesijama mogu da budu odlučujući faktor pri odabiru škole. Dobri profesori (ali i oni loši) postoje u svakom departmanu. Imaćeš dovoljno vremena da raspoznaš ko je kakav nakon upisa na univerzitet.

Ako nemaš čvrst plan za budućnost u četvrtoj godini srednje škole to može biti znak inteligencije. Nemoj se osećati loše ako nemaš apsolutno nikakav plan čime ćeš se baviti „kada porasteš“. Univerzitet obećava otvaranje novih vrata kako bi proširio svoje vidike. Umesto brige o određenim departmanima, pokušaj da se fokusiraš na suštinu: Kakav je sistem predavanja? Koliko su velike klase? Da li ti se sviđa tamo? Da li je to tvoj tip ljudi?

Ostani otvorenog uma

Glavne greške aplikanata mogu se svrstati u dve kategorije.

U jednu kategoriju spadaju aplikanti koji odbijaju da razmatraju škole koje nemaju apsolutno sve što oni traže od univerziteta. Aplikanti naprave sliku „savršenog univerziteta“ u glavi i tako proces odabira kreće.

 • Ako univerzitet ispunjava sva tvoja očekivanja ili većinu - onda mu treba dati šansu. Možda ćeš shvatiti da neke stvari za koje si bio sigurni da su bitne, na kraju dana i nisu toliko bitne.

Druga kategorija sindroma „savršenog univerziteta“ su aplikanti koji se zaglave na jednom „savršenom“ univerzitetu na početku procesa i ne razmatraju druge opcije.

 • Od 2.200 četvorogodišnjih univerziteta (ne uključujući Kanadu i Veliku Britaniju), pomalo je smešno da bar jedna škola ispuni tvoja očekivanja. U redu je imati favorita, ali svrha traženja univerziteta je da razmotriš nove opcije i da otkriješ nove mogućnosti.

Na početku traženja univerziteta, nemoj očekivati rezultat odmah. Rezultat će doći vremenom. Ovo je naš savet. Budi strpljiv. Postavi prioritete. Budi otvorenog uma. Preispitaj prioritete. I opet, budi strpljiv.

Cena univerziteta

Pri proceni cene školovanja na različitim univerzitetima, važno je da zapamtiš da su cene školarina i života „reklama“. Svaki Amerikanac zna da napisana cena automobila u salonu nije ona koju će na kraju platiti, već su to početne cene za pregovore.

Isto pravilo važi i za školarine i druge troškove školovanja, pogotovu na privatnim univerzitetima. Cena tvog školovanja na određenom univerzitetu zavisi od mnogih faktora, uključujući finansijsko stanje tvojih roditelja i koliko taj univerzitet želi da ti budeš njihov student. Bogati studenti će platiti kolika god da je cena, ali mnogi drugi - velika većina - će dobiti „popuste“ u vidu stipendije na osnovu primanja njihovih roditelja, kredita, ili nekog drugog vida finansijske pomoći.

Glavna pouka je: nemoj otpisivati univerzitete koji ti se sviđaju zbog njihove previsoke cene školarina. Na kraju možda platiš mnogo manje skuplju školu koja razmatra da ti pomogne sa svojim izdašnim stipendijskim programom nego druga škola koja ima mnogo manju cenu školarine ali i sa mnogo manjim mogućnostima za stipendiranje.

Često postavljena pitanja od roditelja vezana za studije

Zašto moje dete i ja treba da krenemo da se pripremamo za fakultet u osnovnoj školi?

Već u osnovnoj školi i početkom srednje škole, učenici prave odluke koje će uticati na ostatak njihovog života. Časovi koje pohađaju, ocene koje dobijaju, aktivnosti kojima se bave i prijatelji sa kojima se druže će u velikoj meri uticati na njihovo iskustvo u srednjoj školi i odabir puta, na njihovu želju da pohađaju fakultet, kao i na posao koji će imati i život koji će voditi. Rana priprema za fakultet će omogućiti studentu da češće donosi pravilne odluke tokom srednje škole i da u budućnosti ima više izbora u karijeri. Takođe je bitno da učenik krene da razmišlja da li bi studirao u inostranstvu, jer za to mora da pohađa kurseve jezika.

Zašto bi moje dete trebalo da ide na fakultet?

 • Poslovi

  • Danas sve više poslova traži završeno visoko obrazovanje. Sa što višim obrazovanjem postoji više izbora i mogućnosti za Vaše dete.

  • Fakultetska diploma za skoro 50% povećava šansu zaposlenja. Završen fakultet, pa čak i visoka škola može pozitivno da utiče na studentovo nalaženje i zadržavanje posla. Fakultetska diploma takođe povećava mogućnost unpređenja na poslu.

  • Radi ono što voliš. Neki ljudi imaju samo posao, dok drugi imaju karijeru. Koja je razlika? Sa karijerom, posao koji radiš je na bazi tvojih interesa. To je put koji ste izabrali. Fakultet može da interese i strasti Vašeg deteta pretvori u karijeru.

 • Novac

  • Neko sa fakultetskom diplomom zaradi million dolara više u toku svog života od osobe sa završenom srednjom školom. Sa završenom višom školom, osoba u proseku zaradi više za pola miliona nego osoba sa završenom srednjom školom.

   Primanja prema završenom stepenu obrazovanja u SAD:

   Završena osnovna škola

   $22.256

   Završena srednja škola

   $31.408

   Upisan, ali ne i završen fakultet

   $35.516

   Završena Viša škola

   $38.480

   Završen fakultet

   $51.324

   Završen master

   $60.580

   Završen doktorat

   $77.844

   Izvor: Američko Odeljenje za Rad, Statistika Biroa Rada, Anketa na trenutnoj populaciji, april 2008.

  • Želite li imati LCD TV, novi auto ili možda otići na egzotično putovanje? Završen fakultet i visoko-plaćen posao daje mogućnost većeg standarda života i lakšeg održavanja Vas i Vaše porodice.

  • Posao nije samo plata. Poslovi za ljude sa završenim fakultetom obično imaju više i bolje povlastice nego poslovi koje su dostupni sa završenom srednjom školom. To uključuje zdravstveno osiguranje i penzioni plan koji mnogi manje stručni poslovi ne pružaju.

 • Zdravlje i Sreća

  • U poređenju sa osobama sa srednjom strukom, ljudi sa završenim fakultetom su:

   • Zadovoljniji sa svojom karijerom.

   • Smatraju da su srećniji i zadovoljniji životom

   • Uživaju u boljem zdravlju

   • Otvoreniji su ka novim idejama

   • Više su uključeni u zajednici u kojoj žive, kao i volonterisanju

   • Ostvaruju poslove vođenja u zajednici i na poslu

Prva konsultacija je besplatna.

Kontaktirajte nas da bismo uz besplatnu konsultaciju zajedno zaključili -

 • Koji prijemni ispiti su Vam potrebni (i koji Vama lično najbolje odgovaraju)

 • Kako se najbolje i najefikasnije pripremiti

 • Kada i gde možete polagati ispite

Zakaži besplatnu prvu konsultaciju

Individualne konsultacije

Savetovanje i pomoći u pripremi CV-a, pratećeg pisma, ispunjavanja aplikacija, izbora fakulteta ...

Zakaži savetovanje