Prijemni ispiti za studiranje u inostranstvu
Prijemni ispiti za studiranje u inostranstvu
Prijemni ispiti za studiranje u inostranstvu
Prijemni ispiti za studiranje u inostranstvu

GMAT ispit | Sve o ispitu GMAT

GMAT ispit se sastoji od 4 sekcije.

Pogledajmo kratak pregled različitih sekcija, broja pitanja, tipova pitanja, datog vremena za svaku sekciju i ukupnog vremena.

GMAT sekcije Broj pitanja Tip pitanja Vreme

Analytical Writing Assessment
(analitičko pisanje eseja)

1 tema

Analysis of an argument

30 minuta

Integrated Reasoning
(odgovaranje na kompleksna matematičko-logiča pitanja)

12 pitanja

Multi-Source Reasoning, Graphics Interpretation, Two-Part Analysis, Table Analysis

30 minuta

Quantitative
(praktično matematika)

37 pitanja

Data Sufficiency, Problem Solving

75 minuta

Verbal
(usmeni deo)

41 pitanje

Reading Comprehension, Critical Reasoning, Sentence Correction

75 minuta

Ukupno vreme

3 sata, 30 minuta

GMAT ispit se prilagođava individualnim mogućnostima svakog učenika.

GMAT se prilagođava individualnim mogućnostima svakog učenika, što istovremeno skraćuje vreme potrebno za polaganje testa i daje precizniju ocenu u odnosu na “fiksne” testove. Na početku svake sekcije ispita, biće Vam dato pitanje srednje težine. Nakon što odgovorite na njega, kompjuter ga ocenjuje i na osnovu njega se odlučuje za sledeće pitanje. Zatim na osnovu prva dva pitanja bira treće, na osnovu prva tri četvrto i tako dalje. Po pravilu tačan odgovor u narednom koraku donosi teže pitanje, a pogrešan odgovor lakše pitanje. Ovaj proces se nastavlja sve do kraja sekcije, kada kompjuter daje konačnu procenu Vaših sposobnosti na određenom polju. Prilikom ovakvog, automatizovanog i adaptivnog testiranja, učenik vidi samo jedno pitanje u datom trenutku. Obzirom da se na osnovu prethodnih odgovora donosi odluka o budućim pitanjima, nema preskakanja pitanja, vraćanja na prethodna ili izmena već datih odgovora.

GMAT sekcija 1

Od učenika se traži da napiše esej na zadatu temu. Na raspolaganju imate 30 minuta.

GMAT sekcija 2

Zatim imate 30 minuta da odgovarate na kompleksna matematičko-logička pitanja (nova sekcija) – ukupno 12 pitanja. Na osnovu ove nove sekcije se procenjuje Vaša sposobnost da pratite business case (studija izvodljivosti, ekonomska ili dinamička opravdanost investicionih projekata, DCF analiza...) učenje. Imajte u vidu da ova sekcija podrazumeva i matematiku i takozvanu integrisanu problematiku (matematičko-logičko), kao i da se u njoj koriste podaci iz realnih situacija, što znači da Vam je neophodan digitron (kalkulator, pravilnije). Međutim, ne smete da ponesete svoj digitron, već ćete koristiti onaj na kompjuteru.

GMAT sekcija 3 - Quant

Imate 75 minuta da odgovorite na 37 pitanja (birate među ponuđenim odgovorima), koja dolaze u dve forme. Kod pitanja „Rešavanje problema“ (u proseku 22 od 37 pitanja) dobijate ponuđene odgovore među kojima morate da izaberete pravi odgovor na matematičko pitanje. Kod druge vrste pitanja (u proseku 15 od 37 pitanja) morate da procenite imate li uopšte dovoljno informacija kako biste odgovorili na određeno matematičko pitanje.

GMAT sekcija 4 – Gramatika i Engleski

Imate 75 minuta da odgovorite na 41 pitanje sa više ponuđenih odgovora u tri forme. Kod „Sentence Correction“ pitanja treba da izaberete gramatički najispravniju rečenicu. „Critical Reasoning“ pitanja traže da upotrebite logiku kod kratkih tvrdnji. „Reading Comprehension“ podrazumeva čitanje kratkih tekstova i odgovaranje na pitanja vezana za te tekstove. Svaki tip pitanja čini oko trećine ukupne sekcije.

Bodovanje

Na GMAT maksimalno može da se osvoji 800 bodova.

Često postavljana pitanja

 • P: Koje škole koriste rezultate GMAT ispita?

  O: Rezultati sa GMAT ispita se koriste prilikom odluke o prijemu studenata na više od 4.800 postdiplomskih studijskih programa širom sveta.

 • P: Kada dobijam rezultate?

  O: Odmah nakon testa ćete dobiti nezvanične rezultate. Zvanični rezultati će biti dostupni u roku od 20 dana, kako Vama, tako i obrazovnim ustanovama kod kojih konkurišete.

 • P: Ukoliko polažem GMAT više puta, hoće li izveštaj o mojim rezultatima sadržavati rezultate sa svih polaganja?

  O: Zvanični izveštaj o rezultatima uključuje rezultate sa svih Vaših GMAT polaganja u poslednjih pet godina. Međutim, ukoliko ste nakon nekog polaganja poništili rezultate, u izveštaju će pisati da rezultati sa tog polaganja nisu dostupni.

 • P: Kako da naručim dodatne izveštaje o rezultatima i koliki je rok za njihovo slanje?

  O: U cenu polaganja testa ulazi i slanje rezultata obrazovnim ustanovama za koje ste zainteresovani, pri čemu pre polaganja možete da izaberete do pet studijskih programa. Dodatno slanje rezultata je moguće uz doplatu kreditnom karticom preko web adrese www.mba.com ili slanjem zahteva faksom. Možete da preuzmete formular na web adresi www.bma.com ili da pozovete GMAT korisnički servis u svom regionu kako biste zatražili formular, koji zatim šaljete poštom uz ček ili poštansku uplatnicu (money order).

 • P: Šta ukoliko želim izveštaj o rezultatima na GMAT ispitu polaganom pre više od pet godina?

  O: Izveštaji o rezultatima sa testova polaganih pre pet do deset godina su dostupni, ali se obrazovnim ustanovama šalju uz upozorenje da se interpretiraju uz oprez. Pre zahteva za slanjem ovakvih izveštaja, proverite da li ih željena obrazovna ustavnova uopšte prihvata – mnoge ih odbijaju. Rezultati stariji od deset godina nisu dostupni. Ukoliko ste polagali GMAT u poslednjih pet godina, biće poslati samo rezultati iz tog perioda.

SAT TOEFL ACT IELTS GMAT GRE LSAT MCAT

Mi smo škola sa iskustvom, specijalizovana u pripremi učenika upravo za ove prijemne ispite.

Kontaktiraj nas da bismo uz besplatnu konsultaciju zajedno zaključili:

koji prijemni ispiti su ti potrebni (i koji tebi lično najbolje odgovaraju)
kako se najbolje i najefikasnije pripremiti
kada i gde možeš polagati ispite